1004 entry daha
  • bilgi eksikliginin ve belirsizligin onuruyla dans eden bir dusunce bicimidir. agnostisizme gore bilinmezlik, insanin buyuklugunu ve evrenin sonsuzlugunu kucaklamak icin bir davettir, firsattir.

    agnostisizm, kesinlikle ateizme giden yol degildir. olsa, dunyada agnostik bulamazdik. genellikle ateistlerin kendi tercihlerini "mantikli ve dogru tercihi yapmis" olarak gostermek isteme arzusu ile agnostiklerin ateizme cok yakin oldugunu dusunmeleri bu tur bir algiya yol aciyor, cok hatali. kisisel olarak inancli insanlarin bu tur soylemlelrini asiri bulurum. (ateizm, bir inanctir. ateistler "yaraticinin olmamasi" inancina sahiptir, baska bir yontemle inancli kisilerdir.)

    oysa agnostisizm, ateizmin net olarak "yoktur" iddiasini bilmedigini degil, "bilemeyecegini" ifade ederek ateizme dusunuldugu gibi yakin olmadigini ortaya koymaktadir. elbette agnostisizmin ateizme veya teizme yakin versiyonlari var, onlar icin daha farkli gorusler ancak spesifik olarak belirtilebilir. genel olarak agnostisizm icin ateizme yakinliktan bahsetmek uygun degildir.

    agnostisizm, "ya yaratici varsa?" demez. "yaratici olabilir, benim bunu bilmem mumkun degil." der. bilmesinin mumkun olmadigi bir yaraticinin var olma ihtimaliyle "ne sis yansin, ne kebap" demez, "tamamen inkar etmeyelim, basimiz belaya girmesin" demez. orta yolcu degildir. deizm, teizm gibi kavramlar varken, teizmin ozelligini agnostisizme yuklemek kesinlikle hos degildir.

    agnostisizmin alt felsefelerine bakinca, "yaratici yok diye dusunuyorum, fakat bilemem" veya tersi bir sekilde "galiba var, ama bilemem" fikirlerini goruruz. ateizme veya teizme yaklasmasi, "bilinebilirligi" konusundaki fikri degistirmez. cunku agnostisizm, ozunde metafiziksel iddialarin dogrulanabilirligi konusuna odaklanir. ve sonuc olarak agnostisizmi benimsemis kisilerin ateizme veya deizme yakinlasmasi, minik bir detay olarak kalir.

    bu gibi sebepler yuzunden agnostisizm, digerlerine gore daha umursamazdir. bu umursamazlik da agnostik bireylerin cesitli sohbetlerde, cirkin bir sekilde "ikna etme" cabalari ile mucadele yardimci olur. yahudi, hristiyan, musluman, ateist farketmeksizin inancli fakat yobaz birisinin "var/yok" soylemini ve iddialarini dinlerken, "belki de dogru soyluyorsun." deme luksu vardir, cunku devaminda da "fakat ben bunu bilemem." diyebilir.

    nerede okudugumu hatirlayamadigim bir soz (cevirisi) su sekilde: "agnostisizm, rahat oldugu icin tercih edilmez. tercih edilebildigi zaman rahatlik verir."
  • ne şiş yansın ne de kebap felsefesi.

    bilinemez, ispatlanamaz ama olabilir de!

    ateistler, bu yaklaşımı savunanlara göre daha anlaşılabilir, daha tartışılabilir.
    açık açık, yaratıcı yok küflenmiş puding ürünüyüz diyebiliyorlar. bunu savunuyorlar. başkalarına saçma gelse de netler.

    deistler, dinler ve peygamberler insan uydurması ama bu düzeni yaratan, tasarlayan biri/birileri mutlaka var diyorlar. bu görüşlerini belirtmekten çekinmiyorlar.

    teistler, tanrının varlığına inanıyorlar ve yeryüzüne elçilerini gönderdiğini düşünüyorlar. bu yönde iman ediyorlar.

    agnostikler, tanrı kavramının bilinemez olduğunun altını çizerler. bilimsel kanıt isterler. yokluğununda ispatlanamaz olduğunu söyler, topu taça atarlar.

    tanrı kavramı kanıtlanabilen, ispat edilen bişey olsaydı; ateist, deist, teist, agnostik gibi kavramlar zaten olmazdı.
    insanlık, tanrıya biat edenler ve isyan edenler olarak ikiye ayrılırdı.
  • hangi tanrının agnostiğisin oğlum sen, dünya seri tanrı üretim merkezi amk.

    içinde zayıf agnostizm, güçlü agnostizm ve apotetik agnestizm gibi dallamalıklara ayrılan bir düşünce sistemi olur herifler olayı mezhepleştirmiş birde. oğlum tapınmaya gönlünüz var ama o.... yapıyormuşsunuz gibi bir his uyandırıyorsunuz biz ateistlerde.

    dallamalığın alemi yok bir şeyin varlığı ispatlanana kadar yok hükmündedir, tapınıcılar bile ispatlanırsa büyüsü bozulur biz hep yürek kürek tapınıyoruz diye dolanıyorlar.

    tor buz devlerini yendi mi yenmedi mi bilemeyiz çünkü devler buzdan yapıldığı için eridiler, kanıt bulamayız diye mal mal dolaşalım mı şimdi amk.

    bu dantellere ahmet kayadan geldin

    oportinizme bulaşmış
    tipik bir orta yolcusun
  • objektif rasyonel dusunebilen insanlara ozgu bir perspektiftir.

    elde tekrarlanabilir kesinlikte bilgi olmadan bir konu uzerine kesin yargi verilmemesi gerektiginin akilci aciklmasidir.
  • aslında ateistlerde birer agnostiktir. bütün evreni inceledinmi ki tanrıya yok diyesin derler. en doğrusu bilemezsin.
  • ne şiş yansın ne kebap durumu değildir. bilinmeyen şeyler hakkında atıp tutmamaktır. kesin yargılarda bulunmamaktır. şu an külliye'nin bahçesinde bir yılan var mı, yok mu? bilemem, bilmiyorum. elimdeki mevcut veriler kesin bir yargıda bulunmama izin vermiyor. bu kadar net. şu an külliyede olsam ve gözümle görsem elimdeki veriler ve algılarıma güvenerek evet burada bir yılan var diyebilirim. ama şu an orada değilim ve bunu bana kanıtlayacak herhangi bir veri de yok elimde. ya da sarayın her noktasına hâkim olurum ve hiçbir yerde yılan göremem, o zaman mevcut verilere ve algılarıma güvenerek burada bir yılan yok derim. yok demem çok kesin bir veri olacağı için en fazla saptamadım,rastlamadım derim. çok net ve makul değil mi aslında. mevcut verilere dayanarak bazı çıkarımlarda bulunabilirim belki ama bunun kesinliği hakkında diretmem.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap