201 entry daha
  • benzeri bir olayla ilgili ankara 10. ağır ceza mahkemesinin bir dosyasının duruşmasına girmiştim. olayda o kadar çok kişi var ki duruşma adliyede değil sincan cezaevindeki büyük duruşma salonunda yapılıyor ve bu dosya için ayrı bir heyet belirlenmişti. duruşmaları çatı davalar gibi günlerce sürüyordu.düzenek tam olarak bu şekildeydi. mekanın otoparkçısı dahi dolandırıcılıktan yargılanıyordu.

    gelen mesajlar üzerine olayın detayı:
    olaylar ankara'da müzikhollerin ve barların çoğunlukta olduğu birbirine yakın sokaklarda gerçekleşiyor. onlarca kız buralardaki tüm müzikholl ve barlarla anlaşmalı. o an nereye denk gelirse kurbanı oraya götürüyor. böyle tek bir mekan ve tek bir kız yok. o civardaki tüm mekanlar bu işi biliyor ve komisyon karşılığı kızlarla çalışıyor. tüm kızların işi sosyal medyadan bir buluşma ayarlamak ve erkeği, anlaşmalı olduğu sokak civarlarına davet etmek. tabi burada mesajlaşırken de moralinin bozuk olduğunu ve içmeye gitmek istediğini söylüyor. buluşma gerçekleşiyor ve kız civardaki herhangi bir mekana erkeği götürüyor. burada yeme içme gerçekleşiyor. tabi fiyatları çok afaki olacak şekilde. 2019-2020 yılı için konuşuyorum. 2 kişi ortalama 4-5bin tl (bazıları 3 bin, bazıları 8 bin vs) hesap geliyor.
    devamında da erkeklerin bazıları aileleri ve yakınları duymasın diye susuyor. bazıları da bu düzeni anlayıp şikayetçi oluyor. savcılık da şikayetleri birleştirip yaklaşık 6 ay olayı takip edip operasyon yapıyor. tüm kızları, mekanların sahiplerini, garsonlarını, aşçılarını, valelerini kısaca mekanda çalışan herkesi alıyor. mekan sahipleri ve kızlar tutuklanıyor. bulaşıkçı, aşçı, vale dahil diğer çalışanların da dahil olduğu dava açılıyor. böyle olunca da yaklaşık 20-30 civarı şikayetçi 300 civarı sanık olmuş. o yüzden de duruşma adliyede değil sincan cezaevindeki büyük duruşma salonunda oluyordu. her duruşma en az 4-5 gün sürüyordu. her gün akşama kadar her birinin sorgusu/beyanları alınıyordu.

    edit:bu kadar ayrıntı yeter diye tahmin ediyorum.
    edit:(yetmemiş, mesajlarda devamı talep edildi.)mesajlarda daha da ayrıntı isteyenler olduğu için biraz daha ayrıntı gireceğim.

    öncelikle benim kendi dosyam değildi. bir başka avukat arkadaşın yerine bir duruşma için girmiştim. o yüzden sonucunu takip etmedim. ancak az çok nasıl ilerleyeceğini biliyorum. mekan sahipleri ile kızlar ceza alacaktı, diğer çalışanlar için de bilgileri ne düzeydeydi ve bu fiillere katılımları var mıydı bunlar açığa çıkarılmaya çalışılıyordu. evet bilgileri var ve fiilleri de varsa onlar da ceza alacaktı. mesela garson hesabı artırmak için bir fiiller yapmıştır vs. gibi. ya da hesabı getiren fazla fazla yazmıştır vs.

    300 sanık ve her birinin en az 1 avukatı var en az 600 kişi ediyor. müştekiler, jandarmalar vs. derken salonda her an en az 1000 kişi olma durumu olabileceği için sanıkları mahkeye heyeti gruplara bölüyordu. isteyen tamamında hazır bulunabilir ama günlerce duruşmalarda hazır bulunmak istemeyenler için gruplara bölme yapılıyordu. 10'ar 15'er sanığa saatler belirleniyordu. mesela 15 kişilik bir grup yapılmış bizim müvekkil de o grubun içinde diyelim. 27.12.2022 salı günü 11-13 arasında sizin müvekkilinizi alacağız diyorlardı. biz o saatlerde gidiyoruz, sanığın beyanı alınıyor biz de gerekli açıklamaları yapıyoruz çıkıyoruz. duruşma devam ediyor. ha olayı tamamen çözmek için eğer müvekkilin açısından önemli ise bazı kişilerin mahkemece dinlenilmesinde de hazır bulunabiliriz ve hatta o sanığa avukat olarak sorular sorarak olayı açığa çıkartıp kendi müvekkilinin menfaatine de davranabiliriz. bunların tamamı halin icabına göre avukatın ayarlayacağı durumlar.
    tahminim ise şöyle; kızlar, mekan sahipleri ve garsonlar kesin ceza almıştır. ben valelerden biri için girmiştim. bizim vale işe daha yeni başlamıştı. olayları bilmediğini söylüyordu. bu durumdaki kişiler de beraat etmiştir diye tahmin ediyorum.

    şimdilik aklıma gelenler bunlar. iyi okumalar.
350 entry daha
hesabın var mı? giriş yap