• son edit: otel tercüme hatası nedeniyle özür diledi ve hatasını kabul etti. her ne kadar google translate kurbanı olsalar da tur şirketleriyle çalışan ve sürekli turist ağırlayan bir otelin bu derece basit hatalar yapmaması gerektiğini de anlamışlar.

    özür yazısı

    üst edit 1: helin sterk isimli yazarın translate ekranında gösterdiği kanıtı hemen tanıdık üzerinden tur firmasına ve acentelerine ilettim. boşu boşuna google translate'in sebep olduğu yanlış çeviri yüzünden bir kriz çıkmasını istemeyiz tabii ki. bu arada ben google translate ekranında sırpçadan çevrilen kackavalj kelimesini buradaki gibi peynir olarak görüyorum. farklı kişiler "sen bir pisliksin", "seni aptal" görüyor.

    üst edit 2: sanki sırplara yanlışlıkla veya bilerek pisliksiniz diyen bizmişiz gibi bi de oteli aklamaya çalışan, bu olaydan kontra yapıp bize ırkçı diyen, entry'i silip kaçacağımı bile düşünenler olmuş. enteresan. biz bile kıçı kırık airbnb evlerindeki yazışmalara, müşteri bildirimlerine elli tane tercüme doğrulaması yapıyorsak uluslararası kocaman oteller de bunu bir zahmet yapacak. dua etsinler benim ziyaretim esnasında böyle bir şeye denk gelmedim. o çeviri hatasını adamın götüne sokarlar.

    doğrusu "sırbistan'daki otelin türklere siz pisliksiniz demesi" olan başlıktır.

    sırbistan'ın başkenti belgrad'da bu sabah yaşanmış olaydır. türkiye'den tur ile gidilen oteldeki kahvaltılıkların isimlerinin yazdığı küçük kağıtların türkçe çevirilerinde türklere "sen bir pisliksin" yazmışlar.

    hepiniz bilirsiniz. otellerde restoran kısmında kahvaltılıklarda ve yemeklerde birkaç dilde isimler yazar. cheese-peynir gibi ya da olive-zeytin gibi.

    işte bu herifler türklere olan nefretlerinden dolayı mıdır bilinmez etiketlerde yazan türkçe isimlerde türklere hakaretler etmişler.

    konuyu bana aktaran yakınımdan aldığım bilgiye göre tur operatörü durumu gidip resepsiyona şikayet etmiş. resepsiyon durumun çeviri hatası olabileceğini, kendilerinin türkçe bilmediklerini söylemiş. otel yöneticisinin de otelde olmadığını belirtmiş.

    fotoğrafı buraya bırakıyorum.

    edit 2: çeviri krizi olması ihtimalinin yüksek olması sebebiyle otel ismi silinmiştir.
  • türk vatandaşlarımızın bir gece otelde kalıp halısından perdesine kadar sıçmalarını tavsiye ederim..o zaman gerçek pisliği görürler göt delikleri.
  • az değil yakın tarihe bakarlarsa kendi atalarına hakaret eden barbar toplumu, zira yıllarca osmanlı boyundurluğunda yaşamayı hala sindirememişler kardeşleri enik yunanlar gibi.

    bunlara para kazandıracağınıza bosna’ya, karadağ’a gidin.
  • sabotaj olma ihtimali yüksek olan olay. birincisi sırbistan'da kosova veya diğer ex-yugoslav milletler dururken türklere ırkçılık yapmaya sıra gelmez genelde, yani türklere karşı büyük kasıtları yoktur. ikincisi adamların kasıtları olsa zaten türk müşteriyi otellerine kabul etmezler, neticede rezervasyonları iptal hakları mevcut.

    muhtemelen google translate veya benzer bir program kullanmak yerine bir türk'e sorup yazdılar bunları ve trollendiler.

    edit: google yorumlarına bakıldığında daha önce türkler tarafından yapılmış birçok yorum var, genelde tur şirketlerinin anlaştığı bir otel. yani türk tur şirketleriyle anlaşmalı ve türkiye'den bu kadar çok para kazanan bir otelin bunu yapmasının tek nedeni, birinin oteli trollemesi olabilir sadece.
  • (bkz: #75625289)

    bunlar böyle bir millet. yapacak birşey yok. en fazla zamanı gelirse tekrar savaşırız.
  • sadece bir kagit parcasindan bize hakaret edildigini nasil cikardiniz? belki de turkler disindaki herkese turkce sen bir pisliksin denilmistir.

    ayrica sirbistan'a 3 kere gitmis ve yaklasik 2 hafta gecirmis bir turk olarak irkci bir yakasimla karsilasmadim. belki bu benim ayricaligimdir kesin bir sey soyleyemem ama bu kagida yazilan yazinin baska bir sebebi vardir diye dusunuyorum.
  • adamim sen tam bir pisliksin tadinda bir trolleme. veya asciyi rehin almislar, boyle mesaj gonderiyor.
  • yurtdisinda yasayan türklerin facebookda gruplari var
    ordaki 3 grubun adminlerine ilettim.
    toplamda 600bin üyeleri var eger orda paylasirlarsa büyük tepki olusur.
    gurbetcilerin yüzde 90 i türkiye gidis gelislerinde sirbistanda konaklar bende dahil.
    cok üyesi olansivil toplum kuruluslari bunlar tepki verecektir
  • ekşi sözlükte başlığını açmak yerine yönetimden birisi ile görüşmek isteyip google translate'den çeviriyi göstererek açıklama istemenin yeterli olacağını düşündüğüm olay.
    işgüzar bir çalışanın işidir. cezası da verilirdi konuşulsaydı. otel böyle birşey yapmaz. yapacak olsa, rezervasyon istendiğinde dolu olduğunu söylemesi yeterliydi. hem kabul edip hem misafire böyle davranmaz. pasif gelir olması için tatil beldelerinden ev alıp butik otele çeviren sürüyle arkadaşım var ve arap turistler için aynısını yapıyorlar (ırkçılıktan değil, odaları insan gibi kullanmadıkları için). arap ismi görünce yerimiz yok diyorlar, arapça pislik falan yazmıyorlar yani :) saçmalık
  • sırbistandan geçerken arabam arıza yaptı. telaş içinde en yakın servise çektim. türk plakalı araç çoluk çocuk yolda kalmışız acaba bana ne kadar maliyeti olacak bu işin diye bekliyorum bekleme odasında. yarım saat sonra servis sorumlusu aracı getirdi. yapılan işleri anlattı, hiç aklınız kalmadan yola devam edebilirsiniz dedi. borcumu sordum, borcunuz yok iyi yolculuklar dediler.
    sırbistan'da genellikle dostluk gördüm dilleri döndükçe türkçe konuşup yardımcı oldular.
    her ülkede iyi şeyler ve kötü şeyler olabiliyor. zaten ülkemizde gereksiz yükselen bir dünya bize düşman akımı var. aksi cepheden bir örnek vermek istedim.
hesabın var mı? giriş yap