• fena halde canimin cektigi proses. az once yesil kahve cekirdegi siparisi verdim lan resmen. bu kadar mi gormemis olur bir insan.
  • bir disiplin gerektirendir. kahveyi kavuran kişi olaya bilimsel yaklaşmalıdır. çeşitli kabuller yapılarak işleme başlanabilir ama toplanan matematiksel ve sensory data'ya göre parametreleri değiştirerek sürekli gelişim kaydedilmelidir. kavurma esnasında çok değişken olduğu için değişiklikler belirli bir factor change procedure'a göre değiştirilmelidir.
  • türkiye'de hakkıyla yapabilen vardır.
    araştırmak lazım, özellikle istanbul anadolu yakası içerenköy taraflarına bakınmak lazım.

    eğer evde yapmak istenirse uzmanlık konusudur. özellikle ilk çıtlamadan sonra homojen karıştırma ve saniyeler çok önemlidir.

    düzenleme: kahve tamburun için de mi dönüyor? evde kahve kavururken tambur nerede pardon? hangi tamburdan bahsediyorsunuz acaba? evde herkesin kavurma makinesi mi var? tamam kulaktan duyma üç beş bir şey öğrenmiş olabilirsiniz ama önce cümleyi baştan sona bir okuyup ondan sonra celalleneceksin değil mi ama* yoksa evde kahve kavurmadınız mı daha önce? ben daha kısa pantolonla gezip oyuncaklarımla oynarken bizim evde kahve çekirdeği kavrulurdu. makinemiz tamburumuz filan da yoktu...

    kulaktan duyma bilgi sahibi yeni tip kahve seviciler evde kavurma olayına sıcak bakmazlar hatta küçümserler.
    küçümsemeyin ve dışarıdan kavurttuğunuz kahveyi beğenmiyorsanız azimle evde kavurmayı deneyin. olmadı mı bir daha deneyin. herşey den önemlisi de burnu büyüklüğü bırakın. uzaylarda gezinmeyin ve biraz yeryüzüne inin...
  • yeşil kahve çekirdeğini içeceğe dönüştürmek için kahveyi çözünür hale getirme sanatı diyebiliriz. kahveyi çözünür hale getirmek için biraz degrede etmemiz gerekiyor. bu işlemin kontrollü yapılabilmesi için sıcaklık zaman grafiğinin ve bu grafiğin türev grafiklerinin canlı takip edilmesi gerekmektedir. her çekirdek farklıdır ve kavrulma sırasında birim zamandaki sıcaklık değişimi grafikleri de çok farklıdır. çekirdeklerin genotiplerine, yetiştikleri ortama, ... göre sertlikleri, boyutları, ısı sıhaları, ... değişkenlik gösterir. bu yüzden hepsi için özel bir reçete hazırlamak gerekir.
  • evde ısıya dayanıklı bir cam demlikle çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebilecek hadise.
  • ideal kahve kavurma süresi, kahvenin türüne göre farklılık arz eder. ancak türkiye'de kahve satışı yapılan bazı yerlerde, alacağınız kahvenin ne kadar kavurulduğunu sorduğunuzda "sürekli kavruluyor" gibi ilginç cevaplar alabilirsiniz.

    kahve kavurma süresinde, kavurma yöntemi ve kahvenin türü önemli bir husustur.

    kahve kavurmanın genel anlamda iki yönteminden biri tamburlu makinelerle yapılanı, diğeri ise hava ile kavurma yöntemidir.

    tamburlu makinelerde öncelikle tambur ısıtılır ve ısı ile temas eden kahve taneleri kavrulur. tamburlu kavurmada çekirdeklerin sürekli olarak karıştırılması ve eşit düzeyde ısınması çok önemlidir. standart kavurma süresi en çok 20 dakika kadardır.

    hava ile kavurma yöntemindeyse ısınmış hava kullanılarak kahve karıştırılır ve ısıtılır. hava ile kavrulan kahve çekirdekleri homojen bir şekilde ısınır. kavurma süresi en çok 8-9 dakika kadar olur.

    kavurma işleminin ilk amacı kahvenin içindeki nemi gidererek kurumasını sağlamaktır. böylece kahvenin raf ömrü uzar.

    kahve kavurma işleminin diğer önemli işlevi ise kahvenin aromasını açığa çıkarmaktır. çünkü kavurma sırasında sağlanan ısı ile kahve çekirdeğinin içinde yer alan yağlar ve şekerler çekirdeğin dışına atılarak, kavrulmuş çekirdek hacim ve yüzey olarak genişler. ayrıca içindeki su giderildiğinden yoğunluk da artar.

    kahvenin kavurma süresi içeriğindeki yağların ortaya çıkmasını sağlamak için de önemlidir. ayrıca kavurma süresinin yanında işlemin kaç derecede yapılacağı da önemlidir. en nihayetinde hangi kahvenin ne kadar ve hangi tipte kavrulacağı türüne göre de farklılık gösterir. örneğin vietnam'da elde edilen robusta çekirdekleri 170 ila 180 derece sıcaklıkta kavrulmalıdır. bu tip kahvelerde kavurma süresi fazla uzarsa aroma kaybolur ve acı bir tada sahip olur. ideal kavurma süresini tespit etmek için yeterli bir ölçüt olmasa da mutlaka çıtırtı sesini duymak gerekir.

    etiyopya'dan gelen arabica kahve çekirdeklerinin kavurma sıcaklığı 180 ila 200 derece arasında olmalıdır. bunda ise ikinci bir çıtırtı sesi daha duyulana kadar kavurma işlemi sürdürülmelidir. eğer bu kahve türünün tadının daha yoğun olması isteniyorsa 200 derece üzerinde bir kavurma işlemi uygulanmalıdır.

    (bkz: percolator/#142231559)
  • ekşi'den değilde reddit gibi daha düzgün, global bir bilgi kaynağında okuyabilirsiniz bunun püf noktalarını. tabi ki binlerce dolarlık profesyonel makine performansı beklemek olmaz fakat bu işten keyif alanlar, evde taze kahve içmek isteyenler patlamış mısır makinesi ile biraz dikkat ve özen göstererek yapabilir bunu.
    (bkz: popcorn maker)
hesabın var mı? giriş yap